Blogosfera

La falta de diners frena l'us de noves tecnologies a l'aula a Catalunya

L'escola pública té el 80% de pisarres electròniques. Els nens podrien tenir Internet a baix cost a casa.

N. BONET. 22.04.2010
Ja són 53.375 els alumnes que estudien en aules digitalitzades. Suposen el 37% del total i un 38% més dels 33.000 inicialment previstos. Però, el 80% pertanyen a l’escola pública. La concertada no s’ha enganxat a la digitalització perquè no rep cap subvenció per a fer-ho, tal com denuncia la patronal del sector.

La concertada no s’ha enganxat a la digitalització perquè no rep cap subvenció per a fer-ho. Han calculat que s’haurien de gastar entre 7.000 i 8.000 euros per aula per instal·lar-hi pissarres digitals, un projector, el cablejat i els endolls perquè els alumnes utilitzin els ordinadors portàtils. Educació ha invertit 31 milions en les 2.000 aules digitalitzades a la pública, a banda dels 103.685 euros el mes de la tarifa de connectivitat.

"No sabem d’on treure els diners", explica a 20minutos la secretària general de l’Agrupació Escolar Catalana, Eva Salvà: "Ens ha agafat a mig curs i no podem demanar ara als pares 150 euros extra quan ja s’han gastat prop de 300 euros en els llibres de text".

Educació assegura que donarà ajuts als que tinguin problemes per fer les inversions i que els alumnes de la concertada reben la mateixa subvenció que els de la pública per l’ordinador. Des que es va posar en marxa el pla EduCAT 1x1, s’han distribuït uns 64.000 portàtils, finançats al 50% per la Generalitat (amb fons estatals) i pels pares (paguen 150 1). En el cas del professorat, se’ls va anunciar que serien gratuïts, però, segons l’escola concertada, "ara hem rebut una carta on se’ns diu que n’hem de pagar el 50%".

Educació vol negociar un acord amb els operadors d’Internet perquè els alumnes tinguin accés a una tarifa de baix cost a casa.

http://www.20minutos.es/noticia/685089/0/noves/tecnologies/aula/

Wikis

Els wikis són pàgines web específicament dissenyades per al treball col.laboratiu. Qualsevol usuari pot escriure en elles, així doncs l'usuari també passa a ser editor.

Valors pedagògics dels wikis:

1. Són democràtics: permeten als usuaris crear i editar qualsevol pàgina en un lloc web.
2. Incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització (immediatesa del procés d'edició).
3. La tecnologia wiki promou l'escriptura: el format hipertext simplificat permet concentrar-se en el contingut textual.
4. Faciliten l'autoria distribuïda de documents públics, tenen un gran potencial per generar documents de gran abast de forma col.laborativa.
5. Amplifiquen l'interacció: es recuperen alguns trets del llenguatge oral i escrit.
6. Promouen la negociació, mitjançant fòrums o espais de discussió.
7. Faciliten l'edició col.laborativa i oberta: tot el que s'escriu és sotmet a escrutini constant de la comunitat.
8. Generen patrimoni cultural col.lectiu durable.
9. Promouen el voluntariat
10. Fomenten l'ètica de la participació positiva en les comunitats, anonimat responsable.

Hi ha diferents tipus de wikis:

Els Wikis són democràtics: Permeten als usuaris crear i editar qualsevol pàgina en un lloc web és motivador ja que fomenta l'ús democràtic del web i promou la redacció de contingut per usuaris no tècnics.

Els Wikis incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització: La immediatesa del procés d'edició del contingut, facilita als usuaris aportacions contínues al corpus textual del document wiki.

La tecnologia Wiki promou l'escriptura: El format hipertext simplificat dels wikis permet concentrar-se en el contingut textual, és a dir en el procés d'escriure, sense les distraccions associades a les floritures d'altres programaris d'edició de text. La manca o limitació d'imatges també permet un major èmfasi en la redacció de contingut textual de qualitat.

Els Wikis faciliten l'autoria distribuïda de documents públics:
Cocrear és complex, tant en el món real com en el virtual. Malgrat aquesta complexitat, els wikis han demostrat el seu potencial per generar documents de gran abast de forma col·laborativa.

Els Wikis amplifiquen la interacció: Amb els wikis es recuperen alguns dels trets del llenguatge oral, com els d'apropiació i recreació, i també maximitzen els avantatges de la paraula escrita com la reflexió, la recensió, la publicació de resultats acumulatius.

Els Wikis promouen la negociació: Els fòrums o espais de discussió que tenen associats molts wikis, eduquen en el debat obert, l'argumentació i contraargumentació promouen la cerca del consens i la presa de decisions de forma no jeràrquitzada.

Els Wikis faciliten l'edició col·laborativa i oberta: Tot el que s'escriu és sotmès a escrutini constant de la comunitat. L'edició mutualitzada de contingut pot millorar la qualitat de les idees exposades. El discurs i les modificacions queden explícites, els canvis del redactat deixen traça i es pot seguir perfectament l'evolució del discurs.

Els Wikis generen patrimoni cultural col·lectiu durable: La majoria de treballs escolars que es proposen als centres educatius tenen audiències molt limitades (normalment únicament el professor) . Quan un treball escolar té una dimensió pública àmplia i té una vocació de permanència, adquireix una altra dimensió per als alumnes. Escriure per a una audiència "real" és més motivador i comporta una major autoexigència, també pot induir l'aprenentatge de millors competències comunicatives.

Els Wikis promouen el voluntariat: Els valors del treball voluntari són inherents a molts projectes wiki. El professorat ha de buscar mecanismes per valorar i avaluar, qualitativament i quantitativa, les aportacions de l'alumnat en projectes com la Viquipèdia.

Els Wikis i l'anonimat responsable: Cal fomentar l'ètica de la participació positiva a les comunitats wiki. L'anonimat que faciliten molts wikis, ha de ser emprat de forma responsable per preservar la privacitat, no com a mecanisme d'impunitat.



A continuació us adjunto un video on ens mostra en forma d'exemple, com funcionen els wikis:

Presentació del meu Bloc

Hola, sóc la Núria, alumna d'Educació Infantil de la Blanquerna. Us presento el meu bloc, que em servirà per compartir amb tots vosaltres, companys i professors, els treballs, els coneixements i les experiències que m'han de dur a ser una bona mestra.